Sanski Most je grad koji je veoma bogat kulturnim zbivanjima. Nedavno je zavrsena manifestacija pod nazivom “Ljeto na Sani 2005”. Manifestacija “Ljeto na Sani” pocinje 13 .07 i traje do  21 .07. Obogacuju je mnoge aktivnosti koje se odrzavaju kao sto su :

Razne izlozbe slikakonjicke utrke, tradicionalni skokovi sa mosta kao takmicenje u voznji bicikla i takmicenje u ribarstvu. Tu ima i jos mnogo mnogo bogatih sadrzaja o kojima ce se jos pisati. Tu su i mnoge organizacije koje raznim sekcijama daju mogucnost mladima iz Sanskog Mosta da se sto vise informiraju ali i zabave. Jedna od njih je Dom mladih Sanski Most.

 

Sekcija gitare, synthetisera i bubnjeva

    Na ovoj sekciji omladina ima priliku da uci klasicne i moderne kompozicije. Vecina njih nema sansu da vjezba i ne mogu sebi priustiti instrumente. U okviru sekcije formirane su dvije grupe koje sviraju na klasicnoj gitari i tri grupe na elektricnim gitarama. Ova sekcija raspolaze sa 3 elektricne gitare, 7 klasicnih gitara i pojacalima. U 1997. godini nabavili smo synthetiser i bubnjeve, te ove dvije sekcije vodi jedan nastavnik. U toku tri godine postojanja Doma mladih organizirali smo cetiri gitarijade u Sanskom Mostu uz ucesce muzickih grupa iz Federacije BiH. Tokom 1998. godine nase grupe su ucestvovale na 2 gitarijade u Bihacu. Prilikom naseg gostovanja u Tursko - bosanskom koledzu u Bihacu i Centru za kulturu u Gorazdu svirale su nase muzicke grupe, a u Sanskom Mostu su imali 35 nastupa u Art-klubu, lokalnim restoranima, te na maturskim vecerima. Voditelji sekcije gitare i sintisajzera zajedno su komponovali dvije pjesme za djecu i pripremili ih sa djecom iz Doma mladih za nastup na festivalu djecijih pjesama u Bihacu u martu 1999.godine, gdje su osvojili drugu nagradu.

 

Umjetnost - likovna i dramska sekcija

    U likovnoj sekciji upisano je 70 polaznika mjesecno, te kako ima veoma talentirane djece, u toku tri godine organizirali smo 9 likovnih izlozbi Doma mladih. Cetiri su odrzane u Sanskom Mostu, a ostalih 5 su odrzane u okviru gostovanja naseg kulturno-umjetnickog programa u Gorazdu, Bihacu, Buzimu i Prijedoru. U Buzimu smo bili ucesnici likovne kolonije, te su djeca slikala na otvorenom prostoru starog grada. U okviru umjetnosti, takodjer radi i dramska sekcija. Dramska sekcija je imala ukupno 25 nastupa od njenog formiranja. Nastupali su u Sanskom Mostu, Goražzdu i Bihacu.

 

Zurnalizam

    Novinarska sekcija postoji od formiranja Doma mladih. Ostvarena je kooperacija sa lokalnim radio stanicama, a tri  bivsa polaznika nase sekcije sada su saradnici radio "Bostona" i radio "Sane". U martu  1998. god. na osnovu naseg prijedloga projekta dobili smo donaciju od FOD BiH SOROS Fondacije, za izradu i izdavanje omladinskog magazina "Junior". Do danas smo izdali 12 brojeva "Junior"a  koji se šstampa u 1000 primjeraka jednom mjesecno.

 Sah

    Kako smo u 1997. godini za u itelja saha angazovali jednog sahovskog majstorskog kandidata, sahovsku sekciju smo podignuli na jedan visoki nivo i stvorili skolu saha, gdje se rad sa djecom odvija uz koristenje sahovske literature. Organizirali smo tri omladinska sahovska turnira u Sanskom Mostu. Clanovi nase skole saha su ucestvovali na sahovskom turniru u Bihacu odrzanom pod pokroviteljstvom Coca-Cole. Nas clan je osvojio prvo mjesto u kategoriji cetrnaestogodisnjaka. Na prvom sampionatu juniora US kantona u Cazinu nasi predstavnici bili su najbolji u klasama cetrnaestogodisnjaka i dvanaestogodisnjaka. Ova sekcija svakog mjeseca odrzava brzopotezni turnir.

Stoni tenis i kosarka

    su aktivnosti kojima se mladi bave bez rada sa u iteljem, a Dom mladih posjeduje jedan sto za stoni tenis i igraliste za basket u dvoristu Doma mladih.